Žemaitijos pasididžiavimas: iš kiekvienuose namuose randamų produktų gimsta tikrų tikriausias gardėsis
"Žemaičių kalba skiriasi nuo lietuvių. Pavyzdžiui, žodis "brėkšta". Lietuvoje jis reiškia "švinta", o žemaitiškai - "temsta". Yra toks festivalis "Brėkštanti aušrelė", mes jo nesuprantame", - juokiasi Žemaičių kultūros draugijos Telšių skyriaus pirmininkas Andrius Dacius. Jį sutikome beieškodami geriausio kastinio Žemaitijoje.
Receptas, kuris tiks visiems
Tikro žemaitiško kastinio paieškos atvedė į Telšių rajone, Kūlio Daubos kaime, esantį "Angelų malūną". Jo savininkė Giedrė Rasiukienė pasakoja, kad čia nuo 1851 metų iš tiesų veikė malūnas. Jo veikla sustojo 2001 metais ir jei kas girnas pabandytų pasukti šiandien, nuo vibracijos tikriausiai visas pastatas subyrėtų. Ir nors ant Virvyčio stovinčiame malūne niekas nemalama, neplikuojama ir nešatruojama, anot Giedrės, malūnas yra tapęs Kultūros paveldo dalimi.
Kol apžiūrime visas girnas ir įrenginius, žemaičių kulinarinio paveldo puoselėtoja Sandra Riepšienė ruošia stalą kastinio gamybai. Kaip pasigaminti kastinį, galite sužinoti ir peržiūrėję vaizdo įrašą.
"Įdomu tai, kad galima rašyti ir kastinis, ir kastinys. Abu variantai teisingi. Tai tradicinis patiekalas, kuris karštą vasaros dieną yra labai sotus, skanus ir naudingas. Siūlau susukti pačiu paprasčiausiu būdu: tokiu, kad kiekviena šeimininkė pabandys ir jai išeis", - sako Sandra ir pakviečia eiti link pavėsinės, ten - kastinio gamybai paruoštas stalas.
"Tradiciškai kastinys yra sukamas iš grietinės ir gabalėlio kambario temperatūros sviesto. Šiandien naudosime sviestą ir rūgpienį, bet galima sukti ir su riebesniu kefyru", - vardija Sandra. Produktų santykis turėtų, anot jos, būti toks: trys dalys rūgpienio ir viena sviesto.
Prieskonius, patikina Sandra, kiekvienas gali rinktis pagal skonį. Tačiau tradiciškai žemaičiai naudoja česnaką, druską, pipirus bei kmynus.
Toliau skaitykite: https://www.delfi.lt/projektai/archive/zemaitijos-pasididziavimas-is-kiekvienuose-namuose-randamu-produktu-gimsta-tikru-tikriausias-gardesis.d?id=78744235&jwsource=em