Telšiuose duris atveria naujoji „Kontėna“ šakočių kepyklėlė

05/29/2020

Gegužės 29 dieną, Telšiuose, Respublikos g. 27 atidaryta nauja UAB "Kontėna" parduotuvė-šakočių kepyklėlė. Tai vieta, į kurą užsukti vilios gatvėje sklindantis nuostabus kepamo šakočio kvapas. Šia proga kalbiname kepyklėlės savininkę, profesionalią šakočio kepimo meistrę Sandrą Riepšienę.

Nuotrauka: © Telšių turizmo klasteris
Nuotrauka: © Telšių turizmo klasteris

- Sakykite, Sandra, kas paskatino jus pradėti savo verslą? Kaip įkūrėte savo įmonę UAB "Kontėna"?

- Samdomu darbuotoju dirbau 33 metus, o vienoje darbovietėje - netgi 25 metus. Darbas man patiko. Visgi svajonių kampelyje visada turėjau užslėptą svajonę susikurti savo versliuką, iš kurio galėtum ne tik pragyventi, bet jis taip pat teiktų man malonumą. Tačiau ilgą laiką tai buvo tik svajonė: čia pačios mokslai, čia maži vaikai, samdomą darbą dirbau pagal įgytą specialybę, darbo sąlygos ir užmokestis buvo geras. Rodos viskas yra gerai. Tačiau būdama samdomu darbuotoju visada analizuodavau savo vadovų sprendimus, mąstydavau kaip aš pasielgčiau vienoje ar kitoje situacijoje. Ir tada svajonė paėmė viršų - ryžausi "pabandyti žaisti" verslą.

- Sekant Jūsų pavyzdžiu galima sakyti, kad pradėti verslą niekada nevėlu?

- Manau, kad nevėlu. Žinoma, tai priklauso nuo tavo svajonės dydžio ir didelio noro.

- Kokia buvo Jūsų verslo įkūrimo pradžia? Nuo kokių produktų pradėjote gamybą?

- Sakoma "daryk tai, ką moki geriausiai". Taigi, pradėjau nuo pačio paprasčiausio - tradicinės naminės giros gamybos. Pradžia buvo įdomi: pažįstami žmonės, pamatę mane mugėse ar turguje prekiaujant savo gamybos girą, buvo labai nustebę manydami, kad aš parduodu ne savo gamintą, bet perpardavinėju kažkieno pagamintą girą. Tai buvo sovietinėje visuomenėje susiformavęs stereotipas, kad turgaus prekeivis būtinai yra perpardavinėtojas, sukčius ar kažkas panašaus. Žinoma tokių yra ir buvo visais laikais. Kiti, kurie suprato, kad tai mano pačios pagamintas produktas, kurį siekiu kažkaip įvesti į rinką, apgailestavo ir laikė mane vargše, kuri tikriausia neturi ko valgyti, kad turguje prekiauja gira.

Gira buvo vasaros produktas. Sekantis klausimas kilo: o ką gaminti žiemą? Iš savo vyro močiutės buvau išmokusi sukti žemaitišką kastinį. Dar iš vaikystės prisiminiau įvairių skanumynų, kurie tirpdavo burnoje. Pradėjau ieškoti jų receptų pas pažįstamų, draugių močiučių receptų užrašuose. Taip atsirado obuolių, morkų sūris, morkų cukierkos, Danutės varškės pyragas ir kiti gaminiai.

Šiandien esu dėkinga tiems, kurie tuo metu palaikė mane morališkai ir suprato, kad gaminu visiškai autentišką produktą su siekiu išlaikyti giroje kuo daugiau natūralumo - be sukurto pridėtinio skonio ir kvapo.

- Nuo ko prasidėjo šakočių gamyba?

- Šakočius norėjau kepti labai seniai, nes juos labai mėgau. Jaunystėje stebint kaimynę kepančią šakotį, o kartkartėmis ir padedant jai, supratau koks tai yra sudėtingas procesas. Ir dabar, mano vedamos šakočio kepimo edukacinės programos metu žmonės sako, kad iš šono žiūrint tai atrodo lengvas darbas, bet kai pabando kepimo procesą savomis rankomis - ne kiekvienas norėtų šakočius kepti. Šakočio kepimas - tai ne tik tešlos paruošimo subtilumas, krosnies karštis, bet dar daug gamybos plonybių, kurias sužinai tik per laiką ir patirtį.

Išėjus savo gyvenimo keliu, noras pačiai kepti šakočius nebuvo pamirštas. Tad 2011 metais, įkūrus savo verslą, pradėjau juos kepti. Šakočių gamybai naudojami tik tikri produktai: kiaušiniai, sviestas, grietinė, aukščiausios kokybės miltai, be jokių spalvos dažiklių, saldiklių ir skonio stipriklių. O svarbiausia - jie kepami su meile. UAB "Kontėna" pagamintas šakotis - tai tikras, storasienis, su dideliais ragais, tautinio paveldo ženklu sertifikuotas šakotis. Jis yra pyragų karalius, tad puikiai tinka kiekvienam šventiniam stalui ir patinka kiekvienam, vertinančiam tikrą skonį.


Toliau skaitykite: https://www.telsiaiklasteris.lt/l/telsiuose-atveria-duris-naujoji-kontenos-sakociu-kepyklele/